T.C. Pasaportları

T.C. Pasaportları


  • Bizce Tatil aracılığı ile pasaport çıkarabilir miyim?

    Pasaportla ilgili her türlü işlem şahsen sizin başvurunuz ile ilgili Emniyet birimlerinde yapılmaktadır. Dolayısıyla Bizce Tatil pasaport başvurusu, süre uzatılması gibi işlemlerinizde aracılık hizmeti verememektedir.
  • e-Pasaport nedir ?

    ”Çipli pasaport”, “biyometrik pasaport” ya da ”elektronik pasaport” olarak da bilinen e-Pasaportlar eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) pasaportlardır. e-Pasaportlar esasında Makinede Okunabilen Pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahiptir. Yongalar e-Pasaportların arka kapağında veya kimlik sayfasının içinde bulunmaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde üretilen e-Pasaportlarda da yongalar arka kapakta bulunmaktadır. Özel cihazlarla okunabilen yonga, pasaportta sahteciliğe karşı önlem olarak geliştirilmiş güvenlik katmanlarından birisidir. Aynen Makinede Okunabilen Pasaportlarda olduğu gibi e-Pasaportların kimlik sayfalarının alt kısımlarında da her biri 44 karakterden oluşan iki satırlık bir Makinede Okunabilir Alan bulunmaktadır.
  • Kaç tip e-Pasaport var ?

    Umuma mahsus pasaport (Eski lacivert, yeni bordo renkte), hususi pasaport (yeşil renkte), hizmet pasaportu (gri renkte), diplomatik pasaport (eski kırmızı, yeni siyah renkte) olmak üzere 4 tip e-Pasaport bulunmaktadır.
  • Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo ) nedir?

    Umuma Mahsus Pasaportlar


    Umuma mahsus (Bordo) pasaport Türk Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşları ile Haymatlos (vatansız) vatandaşlarımızın alabilecekleri pasaport türüdür. Umuma Mahsus Pasaport yurt içinde İçişleri Bakanlığınca veya İçişleri Bakanının vereceği yetkiye göre Valiliklerce, yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından verilir.
  • Hususi Pasaport ( Yeşil ) nedir?

    Hususi Pasaportlar


    Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir. Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir. Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.
  • Hizmet pasaportu ( Gri ) nedir?

    Hizmet Pasaportları


    Hizmet Pasaportları, Hükümetçe, Özel İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilir. Hizmet damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli hizmet damgalı pasaport verilir.
  • Diplomatik Pasaport ( Siyah ) nedir?

    Diplomatik Pasaportlar


    Diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilik unvanı almış olanlar ile, Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir. Diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe, eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli diplomatik pasaport verilir. Diplomatik pasaportlar hiçbir harç veya resme tabi değildir.
  • Pasaportların rengi niçin değişti ?

    Ülkemizde üretilen e-Pasaportlar Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde tasarlanmış ve renkleri de bu çerçevede belirlenmiştir. Buna göre; umuma mahsus e-Pasaportların rengi bordo, diplomatik e-Pasaportların rengi de siyah olarak değiştirilmiştir. Hususi damgalı e-Pasaportlar yeşil, hizmet damgalı e-Pasaportlar ise gri renkte üretilmeye devam edilmektedir.
  • Pasaport işlemleri ile ilgili formları nereden temin edebilirim? bu formlar nasıl doldurulur?

    Pasaport istek formunu ve diğer tüm matbu form ve dilekçe örneklerini pasaport şube müdürlüğünden temin edebilirsiniz.
  • Halen kullandığım pasaportumla e-Pasaport arasında ne fark var ?

    e-Pasaportlarda, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında çıplak gözle görülen bilgilerin ve fotoğrafın dijital olarak saklandığı yongalar bulunmaktadır. Temassız yonga teknolojisi sayesinde bu bilgiler özel cihazlar tarafından okunabilmekte ve bu sayede sınır kapılarında güvenli ve hızlı pasaport kontrolü yapılabilmektedir. Türk e-Pasaportlarının ebatları ICAO standartlarıyla uyumlu hale getirilerek 88 mm X 125 mm olacak şekilde yeniden belirlenmiş ve sayfa sayılarında değişikliğe gidilmiştir. Buna göre, Hususi Pasaport ve Hizmet Pasaportlarının sayfa sayıları 52’den 28’e düşürülmüştür. Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfa; diplomatik pasaportlar ise 28 sayfa olacak şekilde tasarlanmıştır. e-Pasaportlarda, eski tip pasaportlardan farklı olarak daha fazla sayıda güvenlik özelliklerine sahip özel kağıtlar kullanılmaktadır.
  • e-Pasaportlarda toplam kaç adet vize sayfası bulunmaktadır ?

    Umuma mahsus e-Pasaportlarda 57; hususi ve hizmet damgalı e-Pasaportlarda 25; diplomatik e-Pasaportlarda ise 24 adet vize sayfası bulunmaktadır.
  • Pasaportumun yongalı olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?

    e-Pasaport kapaklarının ön yüzünde yan taraftaki şekilde görülen uluslararası sembol bulunmaktadır. Bu sembol, pasaportunuzda kimlik ve pasaport bilgilerinizin saklandığı bir entegre devre ya da yonganın bulunduğunu ifade etmektedir. Bu sembolü, e-Pasaport okuyabilen özel cihazların bulunduğu tüm havalimanlarında ve sınır geçiş noktalarında görebilirsiniz.
  • e-Pasaportlar tüm ülkelerde aynı mıdır ?

    Hayır. Tüm e-Pasaportlar ICAO standartlarında üretilmektedir ancak her ülke bu standartlar arasında yer alan seçeneklerden kendi ihtiyaçlarına en uygun olanı kullanmaktadır. Bu nedenle ICAO standartlarına uygun olmak kaydıyla e-Pasaport uygulamaları ülkeden ülkeye farklılıklar arz edebilmektedir.
  • e-Pasaportumun süresini uzattırabilir miyim ?

    Hayır. e-Pasaportunuzun süresi dolduğu takdirde yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
  • e-Pasaport üzerindeki kişisel bilgilerimi değiştirebilir miyim?

    Pasaportunuzu çıkardığınız dönemdeki kişisel bilgilerinizde değişiklik olmuş ise, Örneğin, isim, soyisim ya da doğum tarihi, gibi bilgiler değişmiş ise, hatta bu konuda mahkeme kararı varsa bile mevcut pasaportunuzun değişmesi gerekmektedir. 
    e-Pasaport üretildikten sonra, üzerindeki bilgiler değiştirilememektedir. e-Pasaport yongaları yetkili kişiler tarafından kullanılan özel cihazlar tarafından bir kez yazıldıktan ve şifrelendikten sonra salt okunur bir hale gelecek biçimde tasarlanmıştır. Diğer bir deyişle kişisel bilgiler yongalara sonradan değiştirilemez bir şekilde yazılmaktadır. Bu nedenle, mahkeme kararıyla dahi olsa pasaportunuzdaki bilgilerinizi değiştirmek isterseniz yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
  • Evlenme boşanma halinde medeni hal değişikliğini pasaportuma kaydettirmek için ne yapmam gerekmektedir?

    Pasaportla ilgili her türlü işlemde nüfus cüzdanınızdaki bilgiler esas alınacağından nüfus cüzdanınızda gerekli değişikliği (evli, bekar vs ) yaptıktan sonra pasaport yenileme müracaatında bulunmanız gerekmektedir medeni hal değişikliği mevcut pasaportunuzda yapılamayacağından pasaportunuzun iptal edilerek yeni pasaport verilmesi gerektirmektedir 
  • Çocuğumu annesinin ya da babasının e-Pasaportuna kaydettirebilir miyim ?

    e-Pasaportlarda çocukların anne veya babalarının pasaport refakat hanesine kaydedilmesi teknik olarak mümkün olmadığından e-Pasaportlar, başvuru sahiplerinin yaşı gözetilmeksizin, tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenmektedir.Bu nedenle e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmamaktadır.
  • e-Pasaportumu nasıl muhafaza etmeliyim?

    e-Pasaportların yongalarında hassas elektronik devreler bulunmaktadır. Yonganın zarar görmemesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir: 
    • e-Pasaport defterleri bükülmemeli, delinmemeli, katlanmamalı ve buruşturulmamalıdır. 
    • Bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmamalıdır. 
    • Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. 
    • Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. 
    • UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır. 
    • Basınç uygulanmamalı, kazınma veya sürtünmeye maruz bırakılmamalıdır. 
    • Zedelenme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır. 
    • Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır. Değerli Kağıtlar Kanunu’na göre değerli kağıt niteliğinde olan e-Pasaport defterlerinin yukarıda belirtilen hususlara uyulmaması sebebiyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda ücreti karşılığında yenilenmesi gerekecektir. e-Pasaportları bilinçli bir şekilde tahrif etme ya da içindeki bilgileri değiştirme girişiminde bulunanlar hakkında ise yasalarımızdaki cezai hükümler doğrultusunda ilgili makamlar tarafından yasal işlem yapılması söz konusudur. 
  • e-Pasaportumu kaybedersem ne yapmalıyım?

    Kayıp veya çalıntı pasaportlar sınır kontrollerinde kolayca tespit edilebilmektedir. Bu nedenle, sınır makamlarının bilgilendirilmesi amacıyla durum en kısa sürede başvuru merkezlerine (yurt içinde Emniyet Müdürlüklerine veya en yakın karakola, yurt dışında ise mesai saatleri içinde dış temsilciliklere) bildirilmelidir.